Academie voor Cultuurmanagement

quotes

Het is geen randprogrammering maar hartprogrammering

We werken alleen maar met rolmodellen

Het podium is niet alleen een plek waar je naartoe kunt gaan, maar ook een plek waar je op kunt staan

We werken alleen maar met rolmodellen

je bouwt aan stille ambassadeurs. De zaal verandert

meemaken

Meemaken is een leerproces, blijf contact houden met je meemakers

neem de tijd om meemakers te leren kennen, naar ze te luisteren

Vertrouwen win je persoon voor persoon

erop uit gaan buiten de muren van de eigen (gevestigde) instellingen 

Succes loopt niet via geld maar via mensen

Het is belangrijk om de uitkomst open te durven laten

Stop met vergaderen, ga doen. Vanuit het doen zul je tot vormen komen

onderdeel van een grotere beweging

We zijn echt verder aan het komen

We zijn een nieuwe wereld aan het bouwen met tools van de oude

We willen een toekomst scheppen door elkaar in waarde te laten

Je hebt elkaar nodig om te zien waar verandering nodig is

Het gaat over verandering. Dat is altijd lastig. Maar verander je niet dan ben je dood.

Mooi om te zien dat alles wat we doen ook bij al deze andere instellingen op grote of kleine schaal gebeurt. Zo onderdeel zijn van een grotere beweging en zo hopelijk sectorbreed een verandering teweeg kunnen brengen.

verduurzaming

Blijven werken aan de community of practice (mental coaching van de AvC)

Uitwisseling en ontmoeting is cruciaal om de soms gevoelde eenzaamheid in de dinges-functie te compenseren. 

Het bespreken van gedeelde uitdagingen zet je ook op een andere manier aan het denken over je eigen uitdagingen.

Het levert onverwachte samenwerkingen op en nieuwe energie: door het delen en leren van elkaar.

Voor de gehele organisatie zou moeten gelden dat er aandacht is voor de omgang met de eigen communities, met vertrouwen, respect om de veilige omgeving te zijn voor makers, vrijwilligers en deelnemers 

waar is de provincie?

lobby erop los! 

 

 

 

 

Beste MeeMakers,

Wat fijn om jullie eindelijk weer live te zien en te spreken!

We werden verwelkomd door Jenny Doest die prachtig over Rozet kan vertellen - en ook heel kort en krachtig kan rondleiden. Eylem Tanir en Nancy Scheeve van het Fonds voor Cultuurparticipatie startten met een diepe buiging voor de MeeMaakPodia en deelden hun inspiratie. In de presentatie hiernaast, vind je alle klikbare links. Ook kondigden ze aan dat het Fonds voor Cultuurparticipatie door wil gaan met de regeling MeeMaakPodia.

Sandra Trienekens presenteerde de resultaten van haar onderzoek. Het is duidelijk dat de MeeMaakPodia écht iets anders doen. Ze ziet drie grote uitdagingen:

  1. interne organisatieverandering
  2. omdenken
  3. financiële verankering 
Maar ook de aansluiting van de regeling op de rest van de cultuursector is nog wel een uitdaging.

1001 Nachten & Amare

In het verhaal van Joost Heijthuijsen en Ahmet Gür werd duidelijk dat het gaat om vertrouwen in elkaar, in elkaars organisaties en expertises en dat een chemie tussen personen onmisbaar is. Meemaken is mensenwerk. Cruciaal is de persoonlijke klik tussen de samenwerkingspartners en blind vertrouwen op elkaars ideeën (bijv. om de zaal vol te krijgen moet je echt een bepaalde rapper programmeren, ook al vind je diens taalgebruik op het randje). Je moet open staan voor ieders eigen (en totaal verschillende) manier van werken. En dan wordt het ook duurzaam. Kunst en armoedebeleid ontmoeten elkaar. Muziek van en voor iedereen. Enorm hoge drempel van het cultuurpaleis slechten. 

Een andere succesfactor is de bereidheid om van alles te doen, ook al ligt dat ver van je kerntaken. Bijvoorbeeld op oudejaarsavond nog snel even een ooievaarspas van een deelnemend kind activeren in de Schilderwijk. Of persoonlijk bij alle gezinnen langsgaan en blijven eten.


Geef de tickets voor een MMP-event gratis weg en zeg daarbij dat ze een bepaald bedrag waard zijn. Mocht er geen gebruik worden gemaakt van de tickets: teruggeven, zodat iemand anders kan komen. Dus wel waarde aan koppelen zonder de mensen te laten betalen (doelgroep was gezinnen rond bijstandsniveau).

Bibliotheek Utrecht

Petra ten Brinke deed eerlijk verslag van successen en leerpunten van Bibliotheek Utrecht. Het eerst gesprek ging daarna vooral over de vraag hoe ver een bibliotheek kan/mag/moet opschuiven richting het sociaal domein. Petra noemt veel voorbeelden van activiteiten op welzijnsvlak, bijv. voedsel uitdelen, een markt met gratis spullen. Bij die activiteiten is dan steeds ook wel een ‘talige’ activiteit, in de vorm van bijv. een verhalenverteller of een infobalie. Dit roept de vraag op of een bibliotheek (ook) een welzijnsorganisatie is, of dat activiteiten op het gebied van welzijn gebruikt worden om bepaalde doelgroepen te bereiken. Hoe ver moet je daarin gaan? Vaak verschillen ook binnen een bibliotheek de denkbeelden daarover.

In het tweede gesprek riep de term ‘doelgroepen’ vragen op. Dat suggereert een van tevoren bedacht concept, terwijl je graag wil dat de stad zelf moet komen met invullingen. Het was een mooie discussie, waarbij Eylem van het Fonds voor Cultuurparticipatie stelde: ‘De regeling is er voor MMP’s die willen proberen en experimenteren. Elke stap is er een.’ Ook de rol van het de hoofdkantoor versus 13 bilbiotheken in de wijken kwam aan de orde.

Cultuurkwartier Sneek

De groep sprak met Annemarie van der Reijden over de bijzondere opgave die Sneek als MeeMaakPodium heeft gehad gezien het enorme verzorgingsgebied van Zuidwest Friesland - met maar liefst 70 dorpen en 6 steden. Sneek koos ervoor onderdelen van zijn MeeMaak-programma in dertien dorpsgemeenschappen uit te voeren, decentraal dus. En koos voor twee bijzondere groepen: eenzamen en ouderen. Met name het uitnodigen van ouderen als programmeur, producent en marketeer van hun eigen voorstellingscyclus gaf nieuwe energie en elan. Wat hielp, aldus Annemarie van der Reijden, is dat Cultuurkwartier Sneek een opvallend open, platte organisatie kent waar multidisciplinair en thematisch wordt samengewerkt met en voor de eigen bevolking. In de groep riep die manier van werken het begrip Dinges (urban curator, social designer, veldwerker) weer tot leven. 

vrijdenkers

Uitdagingen voor verduurzaming zijn: 

  • Instandhouding van de meemaak-functionaris (stadsprogrammeur/dinges).
  • Intern draagvlak en flexibiliteit (van bijvoorbeeld technici). De dynamiek van de interne organisatie kan nogal tegengesteld zijn aan de dynamiek van meemakers (denk aan 3 weken van de tevoren aanleveren technisch fiche versus de avond ervoor nog wijzigingen verzinnen).
  • Omvorming van ‘mijn’ netwerk (van de dinges) naar ‘ons’ netwerk (van de gehele organisatie).
  • Versnippering van veel kleine activiteiten en de communicatie ervan.
  • Beperkte capaciteit (in uren of euro’s) en zoveel vraag vanuit de omgeving terwijl het meemaken steeds belangrijker wordt in de toekomst.
  • Online en digitaal meemaken nog in de kinderschoenen maar wel veel kansen
  • Statische websites en controledwang op kwaliteit versus de wens op de content te laten maken door de meemakers en deze te publiceren.
  • Meemaken kent geen verdienmodel.
  • Meekrijgen van lokale, regionale en nationale financiers; met name de provincie lijkt achter te blijven.

 Tips om verduurzaming te helpen: 

  • Maak het meemaken integraal onderdeel van het (artistieke) programma (of zoek naar een hybride model).
  • De leiding moet het meemaken dragen, er moeten heldere keuzes gemaakt worden in het beleid.
  • Zet het reguliere programma in om altijd een aspect van meemaken te belichten en zo nieuwe doelgroepen te laten kennismaken met meemaken.
  • Voeg collega’s uit andere afdelingen toe aan meemaak projecten, betrek anderen bij gesprekken en overleggen. Heb geduld, blijf knokken en blijf herhalen wat je doet en waarom.
  • Geef jongeren de TikTok account in handen.
  • Werk intensief samen met lokale partners om logistieke/coördinerende taken te verlichten. Denk ook aan inzetten van vrijwilligers of andere groepen (zoals bij de ‘Community Library’).
  • Zoek financiering buiten het culturele domein; meemaken raakt ook economie, welzijn, ruimtelijke ordening.
  • Zoek inspiratie ook buiten Nederland, o.a. Adeste+ Lissabon (checken!), nieuwe Malta verdrag, Scandinavische modellen en het Azart Ship of Fools in Ecuador.