Praktische tip van het Nederland Jeugd Orkest: vrienden bij de kaartverkoop op internet wel de korting aanbieden waar ze recht op hebben, maar ze direct toestemming te vragen om het bedrag te gebruiken voor (...en dan concrete projecten benoemen). Veel mensen vonden dat goed.
Beste deelnemer,
Fijn dat je er was, bij de laatste sessie van Ondernemend Leiderschap!
Vincent Knoops belichtte de customer journey van KLM en het belang van het creëren van wow-momenten. Als je dat goed doet, krijg je een hoge Net Promotor Score (mensen praten dan positief over je) en is de kans groter dan klanten terugkomen en zich betrokken voelen.
Axel Rüger sloot daarbij aan en vertelde dat ook donateurs een "donor journey" doormaken. Meestal beginnen organisaties met een grote groep van "gewone" vrienden die ze vervolgens proberen te upgraden. Bij het Van Gogh Museum hebben ze het precies omgekeerd gedaan: ze zijn met het meest exclusieve niveau begonnen. Dat levert veel meer op dan alleen geld: ook toegang tot nieuwe netwerken, sponsoren e.d. Het interesseren van mensen met eigen belangen en interesses en ze tot vriend maken en een relatie opbouwen vergt een lange adem. Als directeur moet je bereid zijn om daar veel in te investeren. Het is ook arbeidsintensief, het Van Gogh Museum heeft 4-5 fte om de zorg voor de vriendschappen te onderhouden.
Joris Ebbers nam ons mee in de wereld van vriendenprogramma's - en van prestige, identenficatie en ambassadeurschap. Hij belichtte een aantal cases met niveaus en tegenprestaties. Vervolgens gingen we nadenken over voordelen en exclusiviteit en hoe haalbaar dat is.
De verrassende uitkomst: misschien moeten we af van het denken in termen van geld en al te platte tegenprestaties. We kunnen potentiële vrienden vragen wat ze willen. Of vrienden organiseren per doelgroep met wie je kunt gaan samenwerken. Of vrienden per inhoudelijk thema, dan wordt ook heel duidelijk wat er met je geld gebeurt.
Veel dank voor het zo uitgebreid invullen van de evaluaties! We zijn heel blij dat de serie - en dan met name de tweede en derde bijeenkomst - zo goed aan jullie verwachtingen voldeed. Ik heb Axel laten weten dat hij de topspreker was ;-).
Voor een vervolg nemen we jullie tips mee. We gaan bijvoorbeeld zoeken naar voorbeelden die goed vertaalbaar zijn naar (de schaal van) jullie eigen organisaties.
Mocht je collega's hebben die zich willen ontwikkelen: op 4 februari gaan we in 1 dag innovaties ontwerpen voor drie cases van Jeugdtheater De Krakeling tijdens de Cultuur Innovatie Jam. Je leert dan ontwerpgericht denken - precies de createive manier van denken waar Eric Razenberg het in de tweede sessie over had. Speciale aanrader voor marketeers!
Hier vind je de aftermovie van de vorige JAM.
Graag tot ziens!
Hartelijke groet,
Marjolein de Boer
Bekijk de documentaire over Alexander Mc Queen op Uitzending Gemist.