Academie voor Cultuurmanagement
 
Hier vind je de deelnemerslijst.

de dinges

Kijk hier voor het onderzoek van Hans Bosselaar (VU).

 

kennismakingsbijeenkomst

Beste allemaal,

Wat fijn om elkaar te ontmoeten in Zaandam! Hierbij wat geheugensteuntjes. Heb je wensen of ideeën voor de volgende keer, we horen het graag!

Hoe verhoudt het uit handen geven van de sleutel zich tot het bieden van kwaliteit? Het gaat om kwaliteit in de begeleiding, in de verbinding, niet zozeer in de output. Het is een soort begeleid wonen. Het is een kunst om extern duidelijk maken dat artistieke inhoudelijke kwaliteit verschilt van participatieve kwaliteit. Wat is daarbij onze rol? We willen het eigenaarschap graag delen, maar dan wel in gesprek zijn. Alleen de sleutel uit handen geven is verhuur.

Cultuur of welzijn? Participatie is een heel andere houding ten opzichte van "the people formerly known as the audience".
Holistische organisaties van de toekomst vragen om een ander discours. Het traditionele welzijnswerk is wegbezuinigd. Wij nemen een nieuwe plek in.

Hoe creër je nieuwe ruimte en meer vrijheid? Maak zoveel mogelijk gebruik van bestaande faciliteiten. Verlaag de drempel, maar geef het niet gratis weg. Zeg je overal "ja" op? Hoe ga je om met je schaarse tijd? Wel ja zeggen en na een week heroverwegen?

Hoe zorg je voor continuïteit? Hoe houdt je netwerk en publiek vast? Zaandam heeft het mobiele naaiatelier aan zich verbonden. Denk in rollen! Pas op: grote instellingen moeten ook de wijk in, hoe moet je je daartoe verhouden, claim ruimte!

Successen vieren is belangrijk als je mensen aan je wilt binden, maar gebeurt te weinig: dan zijn we alweer door met het volgende. De overstap naar een persmoment wordt gemaakt, want er is ook de wens om meer erkenning te krijgen: die pagina in de Volkskrant of een prijs van de Bankgiroloterij lonkt...

Voor het draagvlak intern en extern is het belangrijk om als MeeMaakPodia de krachten te bundelen. Er is nu momentum!

Veel groeten van

 • Jeanette Eygenraam
  Jeanette Eygenraam

  Groei begint bij wie je werkelijk bent, je identiteit. Dat geldt voor het individu, maar ook voor een organisatie als geheel. Met ruim 25 jaar ervaring in cultuur, zorg en onderwijs staat Jeannette mens en organisatie bij in hun ontwikkeling, naar een hernieuwde positionering.

 • Najah Aouaki
  Najah Aouaki

  Najah is econoom, creatief producent en metropoolmanager. Ze ontwikkelt concepten voor creatieve en inclusieve steden. Sinds 2015 ontfermt ze zich over het Javakwartier in Amsterdam, ook is ze kwartiermaker voor het IDFA. Hiervoor werkte ze o.a. aan Amsterdam Topstad,  Bureau Broedplaatsen en de Westergasfabriek. 

 • Riemer Knoop
  Riemer Knoop

  Riemer staat sinds 1998 (inter)nationaal culturele organisaties bij op het gebied van beleid, strategie en ontwikkeling. Sinds 2011 is hij part-time lector Cultureel erfgoed aan Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Reinwardt Academie).

 • Marjolein de Boer
  Marjolein de Boer

  Marjolein is oprichter van de Academie en al jaren actief in cultuur, ondernemerschap en participatie. Ze is kunsthistoricus, bedrijfskundige en fondsenwerver. In het verleden was ze o.a. directeur van de Museumkaart en CJP, hoofd Kunst & Cultuur bij het VSB Fonds en projectleider bij het Mauritshuis en het Rembrandthuis. 

 • Maartje Broekhans
  Maartje Broekhans

  Waar ziel en zakelijkheid samengaan, zijn mensen en organisaties succesvol. Maartje was strategieconsultant bij McKinsey en helpt nu al bijna 10 jaar culturele organisaties verschil te maken in hun omgeving. Zo was ze zakelijk directeur van het Residentie Orkest toen het orkest zich herprofileerde als orkest van, voor en door de bewoners van groot Den Haag.

 • Marc Pil
  Marc Pil

  Marc Pil heeft bedrijfskunde gestudeerd en is vervolgens gaan werken waar zijn hart ligt, in de culturele sector. Marc is zakelijk directeur bij Jakop Ahlbom Company. Hiervoor was hij zakelijk directeur bij festivals en docent management aan de Reinwardt Academie. Marc is onze vaste samenwerkingspartner. 

 • Anne-Marie Kremer
  Anne-Marie Kremer
  anne-marie@cultuurontwerp.nl

  Anne-Marie helpt organisaties in de cultuursector en het onderwijs met strategische vraagstukken en de ontwikkeling van nieuwe activiteiten, diensten en samenwerkingen (design thinking & doing). Co-creatie is de sleutel bij deze manier van werken. En die leer je alleen door te doen.