The art of doing nothing: de kleine interventie waardoor je buiten bestaande structuren kennismaakt en kennis deelt
Kijk hier nog eens naar 12 oktober, Leve de Netwerksamenleving
Dit programma is een initiatief van de Academie voor Cultuurmanagement en Cultuur + Ondernemen om het leiderschap in de culturele sector te versterken. We werken daarvoor samen met Nyenrode Business Universiteit.
De Academie voor Cultuurmanagement heeft programma's op het gebied van leiderschap, ondernemerschap en hospitality.
Cultuur + Ondernemen is het kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuur.
Beste deelnemer,
Tijdens de eerste bijeenkomst hadden we al gezien hoeveel interessante dingen er gebeuren in de tussenruimte tussen instituties, als je de controle kunt loslaten. Als er geen hiërarchie is. Daarvan hebben we met de opdracht voorbeelden verzameld (zie linkerkolom).
Gisteravond gingen we een stapje verder: hoe kom je van het denken in transacties (en dus willen verkopen of het gevoel hebben dat je bedelt) naar het aangaan van een relatie. En hoe zorg je er dan voor dat je met die relatie toch tot een transactie komt.
Marieke nam ons mee in haar manier van fondsen werven voor Museum het Catharijneconvent. "Ondernemen moet je doen op een manier die bij je past." Met gulle gevers heeft ze een unieke formule gevonden om haar exploitatie gefinancierd te krijgen: the endowed museum curator.
Peter Verbaas wijdde ons in in de General Benefit statement: hoe verken je mogelijke behoeften bij je gesprekspartner waar je later op kunt doorvragen. Dit heb je van te voren voorbereid: wie is deze persoon, wat is zijn / haar achtergrond, welke belangen heeft het bedrijf e.d. Aanvullende tip van Marieke: hardop voorbereiden!
Nog even over de sprekers:
Peter Verbaas is verbonden aan Nyenrode Business Universiteit en docent van diverse wealthmanagement opleidingen. Peter was jarenlang actief in de financiële sector en adviseerde vermogende families o.a. over filantropie. Hij heeft veel bijgedragen aan het denken over Impact Investing, hij boog zich voor OCW over Cultuur Mecenaat en is trainer/coach bij het programma Wijzer Werven waar zijn bedrijf Charistar in participeert. Peter is toezichthouder en commissaris bij Oxfam Novib, UBS Bank Nederland, VUMC Fonds en het ASN Novib microkredietfonds.
Sinds 2010 is Marieke van Schijndel (1975) directeur van Museum Catharijneconvent, het rijksmuseum voor christelijke kunst en cultuur. Zij studeerde theaterwetenschap aan de Universiteit Utrecht, werkte bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als beleidsmedewerker, rondde als first of her class een Master of Business Administration (MBA) af in Montreal (Canada) en was adjunct-directeur van de Mondriaan Stichting (na fusie het Mondriaan Fonds). Zij heeft meerdere nevenfuncties, waaronder bestuurslid van het Nationaal Restauratiefonds en lid van de Raad van Toezicht van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zij woont met haar man en twee zoons in Utrecht.
We zijn graag bereikbaar tussen de bijeenkomsten door.
Hartelijke groet,
Marjolein de Boer en Anne van Dam, AVC en Karen de Meester, C+O
Getting to giving. Fundraising the entrepreneurial way – Howard Stevenson.